31 Ekim 2013 Perşembe

Plzen - Pilsen, Bira Fabrikası Şehir

Pilsen Urquell Bira Fabrikası

Çek Cumhuriyeti'nin Pilsen şehrinin en önemli özelliği adı ile anılan Pilsen usulü birası ( Pilsener).

Tarihi fabrikada hala geleneksel usul ile yapılan biradan tatmak mümkün.

pilsen bira fabrikası
"Bira fıçıları"

fıçı bira üretimi
"Biranın mayalanma aşaması"

pilsen fıçı bira
"Geleneksel fıçıdan Pilsen Urquell birası"

İngilizce Osmanlı İmparatorluğu Belgeseli

Osmanlı İmparatorluğu Belgeseli

History Channel'in hazırladığı Ottoman Empire ( Osmanlı İmparatorluğu ) belgeseli ile Batı'nın bakış açısı ve anlatımıyla Osmanlı İmparatorluğu'nu inceleyebilirsiniz. İngilizce dili olan belgesel kanaatimce Türkçe olan birçok belgeselden daha doyurucu.


 

30 Ekim 2013 Çarşamba

Güvenilir Gıda Kamu Spotu

Nafile bir kamu spotu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kamu spotunu televizyonda görmüşsünüzdür. Sinem adında bir kız, restoranda yemek yemek ister ve gıdanın hijyen, gdo, tarım ilaçları kalıntısı açısından güvenilir olup olmadığından emin değildir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da gıdaların her an kontrol altında olduğunu söyler. Bu kamu spotu hiç içinizde bir ferahlama hissi yaratıyor mu? Ben de en ufak bir iç rahatlaması yaratmıyor da.

 

26 Ekim 2013 Cumartesi

Marmaray vs Toki - Emlak Konut rekabeti

29 Ekim 2013 Salı günü açılacak olan Marmaray projesi ile saatte 75.000 yolcu taşınacak diye sevinmemiz, mutlu olmamız devlet tarafından bize söyleniyor. Trafik rahatlayacakmış. Peki TOKİ ve Emlak Konut'un yaptığına ne demeli? Devlet'in bu konut üreten unsurları, Marmaray ile zıt şekilde çalışarak onu etkisiz hale getirmekte hatta alt etmekteler. TOKİ ve Emlak Konut projeleri ile yapılan gökdelenler, avm'ler, rezidanslar ile saatte ilave olarak kaç yolcu, araç trafiği oluşmakta acaba? Eminim Marmaray'ın bize kaşık ile sağladığı faydayı, TOKİ ve Emlak Konut kepçe ile geri almakta.

Çözüm elbette metro ve raylı sistemler ile toplu taşımayı arttırmakta ama bir yandan da devlet'in artık İstanbul'a daha fazla nüfus getirecek projelere izin vermemesi, yolların kaldıramayacağı gökdelenlere, avm'lere izin vermemesi gerek ama nafile.

Devlet eliyle Ataşehir'in yaşanmaz hale getirilişi

Ataşehir, İstanbul Anadolu yakasınının otoban ve E-5 karayoluna yakınlığı ile ve kısmen planlı şekilde yapılmış yapılarıyla gözde hale gelmiş olan bir semti.

Hızlı şekilde artan emlak fiyatları ile sadece inşaat firmalarının değil, devletin de ilgi odağı haline gelen Ataşehir'de son hazine arazilerine yüksek emsaller verilerek gökdelenler, avm'ler, ofisler inşaa ediliyor. Halbuki bunca insan ve araç bu küçük toprak parçasına nasıl gelip gidecek düşünen var mı? Bunu devlet bile düşünmezse kim düşünecek. Otoban ilk yapıldığı günden beri 3 şeritli bir yol ve Ataşehir'in ana ulaşım yolu da bu otoban. Yani, otoban yıllar boyu aynı otoban ve genişleyecek bir hali de yok ama Ataşehir'in nüfusu giderek katlanıyor. Bugün bile Ataşehir - Dudullu istikameti, Çamlıca - Ataşehir istikameti, Kozyatağı - Ataşehir istikameti, Ümraniye - Ataşehir istikametleri günün hemen hemen her saati kilitlenirken Metropol İstanbul, Ağaoğlu Andromeda Plus, Finans Merkezi kapsamında Sarphan Finans Park, Ağaoğlu Finans Merkezi Projesi, Merkez Bankası, Vakıfbank, Halkbankası, Ziraat Bankası Genel Müdürlükleri de faal hale gelince Ataşehir iyice yaşanmaz hale gelecektir. İşin üzüntü verici kısmı ise buradaki birçok projenin Devlet tarafından TOKİ, Emlak Konut projesi olarak yapılması. Ataşehir'in bunca nüfus ve araç hareketini kaldıramayacağını herkesin anlayabileceği aşikarken nedir bu plansız gökdelen hareketleri. Şu Metropol İstanbul arsası Varyap ve Çalık İnşaat'a verileceğine yeşil alan olarak bırakılsaydı daha faydalı olmaz mıydı? Ataşehir'in AVM'ye mi ihtiyacı var?

Aşağıda, Ataşehir otoban yolunda çektiğim iki fotoğrafı bulabilirsiniz. Neredeyse otobanın içine inşaa edilen Metropol İstanbul projesinin şantiyesini görülebilmekte. Trafik ise zaten şu an bile kilitlenmiş durumdayken bu yeni projeleri Ataşheir nasıl kaldıracak acaba? Bir de bu projelerde 2+1 daireler 1 trilyon civarında fiyatlara satılmaya çalışılıyor ki gerçeklikle bu fiyatların  hiç bir ilgisi yok.


"Emlak konut - Toki projesi adı altında yani devlet eliyle trafiği mahvedecek Metropol İstanbul projesi"

"Ataşehir - Dudullu Bağlantısı ( İzmit - Ankara sapağı), Metropol İstanbul projesi"