23 Ocak 2013 Çarşamba

İş Bankası neden bu kadar kötü? İşte Nedeni

İş Bankası Neden Bu Kadar Kötü?

İş Bankası çalışanlarının yavaşlığı, müşteri kaçırma endişesi hissetmemeleri, düşük motivasyonları neden kaynaklanıyor diye hep merak etmişimdir. Birçoğumuz İş Bankası'nı devlet bankası zannediyor ama esasen öyle değil. İş Bankası'nın %40,73 hissesi İş Bankası Munzam Sandık Vakfı'na ait. Yani en büyük ortak, İş Bankası çalışanları ile emeklileri, %31,18'i halka açık. Kalan %28,09'u ise CHP'ye ait.

Hisselerin %40,73'ü İş Bankası çalışanlarının olunca, çalışanlar performans kötülüğünden dolayı işten çıkarılma gibi endişeler hissetmedikleri için çok umursamaz, ağır ve hantallar. 

Şu an İş Bankası'nı hala büyük banka yapan eski nesillerin devlet bankası sanmaları nedeniyle vadesiz hesapta çokça para tutmaları. Ama yeni nesil, İş Bankası ile uğraşamaz. 

Özetle, İş Bankası çalışanları düşük motivasyonları ile diğer tüm bankalardan ayrışıyor.

"İş Bankası, Hantal Banka"


Bakınız İş Bankası kendi internet sayfasında, ortaklık yapısını nasıl açıklıyor:


"Kuruluşundan beri halka açık bir şirket olan İş Bankası, bugün Munzam Sandığı aracılığı ile çalışanlarının ve emeklilerin % 40,73'üne ortak olduğu ve ülkemizde benzeri olmayan bir ortaklık yapısına sahip.

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla İş Bankası'nın ortaklık yapısı aşağıdaki gibidir:
  • İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: % 40,73
  • Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi)*: % 28,09
  • Halka açık pay: % 31,18
Mayıs 1998'de T.C. Hazinesi'nin İş Bankası'ndaki % 12,3 oranındaki payı, başarılı bir halka arz işlemi ile yerli ve yabancı yatırımcılara sunuldu. Bu hisseler bugün İMKB'de işlem görüyor.

İş Bankası'nın piyasa değeri, 2012 Eylül ayı sonu itibarıyla toplam 386 şirketin işlem gördüğü ve 479.854.926 bin TL piyasa değerine sahip İMKB'nin % 5,30'unu oluşturuyor.

İş Bankası 2012 Eylül ayı sonundaki 25.452.131 bin TL'lik piyasa değeri ile Türkiye'de halka açık şirketler arasında "üçüncü" durumda."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder