5 Ocak 2012 Perşembe

Sözüne güvenilmez bir toplum

Ticaretle uğraşan birisi olarak gözlemlerimden bahsetmek istiyorum:

Firmalarla belirli bir vade üzerine anlaşıyoruz. Örneğin 12.500 (onikibinbeşyüz) TL'lik bir faturanın kesim tarihinden itibaren 90 gün vade ile çalışıyoruz diyelim. Hatta bu vadeyi müşterimiz olan firma kendi iradesiyle kaşe ve imza ile onaylayıp bize iletiyor.

Ödeme vadesi olan 90. gün yaklaşırken muhasebimiz, müşteriyi arıyor ve ödemeyi hangi gün yapacağını soruyor. İşte en çok karşılaştığımız durumlar.


1) Müşteri: "Haftaya cuma ödenecek"
Bu cümleyi üst üste bir kaç hafta duymanız ülkemizde çok olası. (Çoğu zaman çıkmaz ayın son çarşambası gibi bir duruma döner)

2) Müşteri: "Ama bizde bakiye gözükmüyor ki"
Halbuki faturayı giderleştirip kdv'den düşmüşlerdir.

3) Müşteri: "Şimdi bankadayım ödüyorum"
Sadece o anı kurtarmak için söylenmiştir. Hakedişten elde ettiği bir çeki kırdırmaya gitmiştir. Kendisi için nakit para çekmek için bankaya gitmiştir. Ve asla size ödeme yapmayı aklından bile geçirmeyecektir.

4) Müşteri: "Bize de ödeme gelmedi"
Tedarikçi içinden şöyle söyler: "Kardeşim, bana ne senin başkalarıyla ticaretinden. Ben senle 90 gün diye anlaşmadım mı?"

5) 12.000 TL öder. 500 TL size takar. Nasıl olsa böyle küsüratlar için tekrar ödeme istemekten tedarikçinin utanacağını düşünerek her tedarikçisine 300 TL, 500 TL takarlar ve böylece ego tatmini gerçekleşir. O kişi cin gibidir ve geriye kalan herkes salaktır.

6) Müşteri: "Ama biz o malzemeyi kullanamadık ki, iade mi etsek ki?"
Tedarikçi içinden şöyle söyler: "İyi de, ödeme isteyene kadar hiçbir sorun yoktu, şimdi nereden çıktı bu?"

7) Müşteri: "Ben size 145 gün vadeli bir çek mi versem?
Tedarikçi içinden şöyle söyler: "Abi, 90 gün diye anlaştık. 90 günlük vade zaten doldu. 90 günün üstüne bir de 145 gün nereden çıktı şimdi? Sözünü unuttun mu?"
Müşteri: "Ödemesek daha mı iyi?"

Sizler de tahsilat günlerinde nasıl atlatıldığınızı anlatmak isterseniz lütfen yorum yazınız...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder