30 Ekim 2012 Salı

Sezuan'ın iyi insanı

Sezuan'ın İyi İnsanı

Bertol Brecht'in başyapıtlarından biri olan "Sezuan'ın İyi İnsan'ında kapitalist sömürü düzeninde iyi kötü,ezen ezilen çelişkileri sorgulanır. Hem iyi insan olup hem de insanca yaşamak olanaklı mıdır?

"Sezuan'ın iyi insanı'ndan bir sahne"
İyi insan orospu Shen Te, yeryüzüne inmiş Tanrıları bir gece evinde ağırlar. Bu iyiliği karşılığında ve iyi kalabilmesi için kendisine verilen parayla küçük bir tütüncü dükkanı açar. Ne var ki Shen Te'nin iyi insan olma çabası her açıdan sömürülmeye açıktır.Ayakta kalabilmek için bu kez katı yürekli, kötücül amcaoğlu kişiliğine sığınır. Bu dönüşüm ona insanları sömürmekten başka yol bırakmaz. İnsanca yaşama hakkının tanınmadığı bu çarpık düzende Shen Te, iyi insan olup ayakta kalmayı başarabilecek midir?


Bertolt Brecht’in yazdığı tiyatro oyunu “Sezuan’ın iyi insanı” (Der gute Mensch von Sezuan)’da geçen en çarpıcı sözler şöyle:

Ey mutsuzlar! Kardeşlerinizi boğazlıyorlar, göz yumuyorsunuz. Çığlıklar duyuluyor; ama siz susuyorsunuz. Aramızda dolaşıp kurbanını seçiyor zorbanın teki, sessiz kalırsak bize dokunmaz diyorsunuz. Bok yiyorsunuz! Ne tuhaf yer burası, sizler nasıl insanlarsınız! Haksızlık varsa bir yerde eğer, ayaklanmalı insan. Ayaklanma olmuyorsa; batsın o şehir yerin dibine. Yansın, bitsin, kül olsun karanlıklar basmadan’’ diye haykırır Shen Te çaresizliğine. 

Size tavsiye edebileceğim bu oyunu 2012-2012 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatroları'nda izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder